Přejít k obsahu
  • Dům a zahrada
  • Firmy
  • IT
  • Muži
  • Online
  • Peníze
  • Politika
  • Společnost
  • Vzdělání
  • Vztahy
  • Zboží
  • Žena
  • Životní styl
Bosman  Investice jsou v dnešní době riskantní podnik. Už dávno se běžné účty nevyplácejí a lidé jsou nabádáni, aby investovali, ale není moc těch, kdo tím zbohatli. 
  • Dům a zahrada
  • Firmy
  • IT
  • Muži
  • Online
  • Peníze
  • Politika
  • Společnost
  • Vzdělání
  • Vztahy
  • Zboží
  • Žena
  • Životní styl

Topinambury na ozdobu i k jídlu

Muži


Ozdoba zahrady

Topinambur koupit a vysadit si můžete třeba na zahradě, jsou to trvalky, které nádherně kvetou. Květy se podobají jiným hvězdicovitým rostlinám, jako jsou měsíčky nebo slunečnice, a jejich žlutá barva vás jistě dovede rozveselit. Květy mohou ozdobit sváteční stůl, můžete je mít ve váze v obývacím pokoji jako překrásnou dekoraci.

květy topinamburu

Značnou výhodou této rostliny je odolnost podzemních hlíz vůči mrazu, této vlastnosti využívali lidé již ve středověku, kteří je nemuseli ukládat do sklepení a mohli je sklízet průběžně podle potřeby přímo ze záhonu nebo z polí. V našich středoevropských podmínkách přežijí hlízy i ve velmi silném mrazu kolem 25 stupňů pod nulou.

hlízy topinamburu

A co je na hlízách zajímavého?

Především se dají jíst, jsou velmi prospěšné našemu zdraví a můžeme si na nich pochutnat jak v syrovém stavu, tak i tepelně upravených. Někteří lidé je přirovnávají k bramborovým hlízám, chutnají však jinak a jejich chuť lze stěží k něčemu přirovnat. Na rozdíl od brambor však neobsahují jedovatý solanin, takže nikoho z vás neohrozí na životě.

Polysacharid inulin – jinými slovy nestravitelná vláknina je jednou z nejcennějších složek topinamburu, těží z ní symbiotické bakterie v tlustém střevě, které z ní vyrábí vitamíny skupiny B a další prospěšné látky. Hlízy obsahují i minerální prvky v organické vazbě, např. železo, hořčík, vápník, draslík, zinek a fosfor, a samozřejmě i vitamín C.

Hlízy vypadají sice jako zázvor, ale to je jen vizuální podobnost. Jejich slupky se nemusí odstraňovat, stačí je očistit a můžeme je nastrouhat do zeleninového salátu, nebo je uvařit vcelku jako brambory. S konzumací se to však nesmí přehánět, obsah vlákniny je v hlízách poměrně vysoký, takže je vhodné je s něčím střídat nebo je přidávat k jiným pokrmům. Hodí se do polévek nebo jako příloha k luštěninám a dalším bezmasým pokrmům.

  • Komunikace s internetovými obchody
  • Veletrh CES 21
  • Černou?
  • Strach z ex, aneb jak se vyrovnat s partnerovou minulostí
  • Peníze x bohatství

Copyright Bosman  2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Souhlasím