Pro správné fungování zahradního či vnitřního bazénu je třeba celá řada příslušenství, mimo jiné i přípravky pro zajištění potřebné čistoty vody.

Měření kyselosti či zásaditosti bazénové vody, jinými slovy měření pH, je velmi důležitý krok, potřebný pro nasazení desinfekčních prostředků a udržení potřebné kvality vody, aby byla vhodná ke koupání. Hodnoty pH by měly být neustále v rozmezí od 6,8 do 7,4, tedy ani příliš kyselé, ani příliš zásadité. Neutralitě pH se pak přizpůsobuje dávkování bazénové chemie – pokud se nejedná o biotop na čistě přírodní bázi se samočisticí schopností vodního planktonu a rostlin, především chlorových tablet, soli v elektrolytických solinátorech a algicidních přípravků proti výskytu řas.

voda v bazénu

Když je hodnota příliš vysoká, zásaditá, nad 7,4, je v bazénu rozpuštěno příliš mnoho minerálních iontů, které vodu nadměrně alkalizují. Pokud bychom do takovéto tekutiny nasadili chlornan sodný v tabletách, jeho účinnost by byla příliš nízká a hrozila by kontaminace bakteriemi a řasami. Rozpuštěné minerály, zejména vápník, pak mohou vodu zakalit a způsobovat usazeniny, podobné jako ve varné konvici.

kapky na hladině

Opakem je nízké pH, pod 6,8, což znamená, že je voda příliš měkká, je v ní rozpuštěno minimum minerálních iontů a v případě nasazení chlorové chemie to má za následek příliš agresivní prostředí. V kyselé vodě se dobře rozpouští chlór a vytváří tu různé chemické vazby s rozpuštěnými látkami, nejčastěji biologického původu při koupání, jako je lidský pot, opalovací krémy, nevstřebané kosmetické preparáty, zbytky šamponu, mýdel, pracích prostředků z plavek, odumřelých kožních šupinek atd. Zároveň je kyselá voda nebezpečná pro kovové materiály, které mohou podléhat korozi, a dochází i k blednutí plastů.

Pro měření a vyrovnávání pH vody v bazénech slouží různé testery a přípravky pH plus https://www.chlorito.cz/ph-plus anebo mínus, nasazují se podle toho, v jakém stupni se nachází naměřená hodnota a podle jednoduché logiky přípravek plus zvyšuje zásaditost a mínus zvyšuje kyselost vody.